Odżywianie

Przepisy z degustacji na festiwalu „Hosanna 2015”

Dodane przez w 15:07 w Odżywianie, Styl Życia | 0 komentarzy

Przepisy z degustacji na festiwalu „Hosanna 2015”

W czasie festiwalu Hosanna 2015 w Częstochowie mieliśmy wielką przyjemność podzielić się kilkoma pomysłami na potrawy wegetariańskie. Aby ten czas nie umknął szybko z pamięci zamieszczamy pierwszą część przepisów. Na początek pasztety… Przepisy z degustacji: pasztet z soczewicy Przepisy z degustacji: pasztet z leśniczówki Przepisy z degustacji: pasztet z Żor Przepisy z degustacji: pieczeń...

czytaj więcej

Zagrożeni witaminami — nadmiar czy niedobór?

Dodane przez w 12:22 w Odżywianie, Styl Życia | 1 komentarz

Zagrożeni witaminami — nadmiar czy niedobór?

Wywiad z dr Romanem Pawlakiem ZNAKI CZASU: Międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF zaalarmowała w swoim raporcie, że ludzkość zużywa o jedną trzecią zasobów więcej, niż nasza planeta jest w stanie „wyprodukować”. Czy w takim razie możliwe jest, aby gleba dostarczała wszystkich składników odżywczych ludziom na całym świecie? ROMAN PAWLAK*: Wydajność zużycia gleby zależy od rodzajów produktów, jakie zjadamy. Niektóre dane wskazują, że jesteśmy w stanie wyprodukować na naszej planecie znacznie więcej pożywienia, niż potrzebujemy. Niestety, większość współcześnie uprawianych produktów, takich jak pszenica, kukurydza czy soja, zużywana jest na pokarm dla zwierząt — po to, aby wyprodukować z nich później mięso dla ludzi. Inną ważną kwestią jest sposób produkcji zbóż czy warzyw. Używając kompostu i innych organicznych substancji, wzbogacamy glebę. Uprawianie np. lucerny siewnej pomaga glebie zachować azot, który jest substancją odżywczą potrzebną do uprawy. W wielu miejscach gleba jest wyjałowiona właśnie ze względu na metody produkcji. W niektórych rejonach z kolei gleba jest bardzo żyzna. Odpowiednie uprawianie gleby może również przyczynić się do lepszego zużycia areałów i wyżywienia większej liczby ludzi na świecie. Czy to prawda, że owoce i warzywa zawierają dziś mniej witamin? Mówi się, że taka ilość witamin i związków mineralnych, jaka sto lat temu zawarta była w 1 kg roślin, dziś zawarta jest w 10 kg! Wartość odżywcza warzyw i owoców zależy od różnych czynników: zawartości substancji odżywczych w glebie, czasu ekspozycji na promienie słoneczne, terminu żniw (czy zebrany plon był dojrzały, czy niedojrzały), rodzaju i czasu przechowywania, stężenia dwutlenku węgla w atmosferze, rodzaju i ilości użytego nawozu, selekcji genetycznej itd. To prawda, że część badań wskazuje na niewielkie zmniejszenie zawartości odżywczej w niektórych produktach, ale zazwyczaj mowa jest o kilkuprocentowym spadku. Jednak żeby wyciągnąć znaczące wnioski z tych badań, ktoś musiałby porównać dwa jabłka rosnące w identycznych warunkach, zebrane w tym samym czasie i przechowywane w ten sam sposób. Poza tym dziś mamy więcej produktów dostępnych w supermarketach. Zatem nawet jeśli założymy, że warzywa i owoce nie są tak bogate w substancje odżywcze, jak były pół wieku temu, to ze względu na fakt, że mamy obecnie dostęp do produktów z całego świata, jest nawet prawdopodobne, że dziś możemy jeść bardziej odżywczo niż w tamtych czasach. Na przykład w sklepach mamy banany z Chile i Ekwadoru, jabłka z Kalifornii, Kanady, Nowej Zelandii. Więc nawet jeśli ktoś podejrzewa, że ziemia jest wyjałowiona w jakimś zakątku świata, czy może być wyjałowiona wszędzie? To jest mało prawdopodobne. Musimy także pamiętać, że dzienne zalecenia spożycia określonych witamin czy soli mineralnych ustalane są przez naukowców na poziomie przynajmniej kilka razy wyższym niż nasze zapotrzebowanie. Na przykład ktoś musiałby spożywać mniej niż 10 mg dziennie witaminy C przez co najmniej kilka tygodni, aby rozwinął się u niego szkorbut. Ale rekomendowana dzienna dawka witaminy C to 75 mg dla kobiety i 90 mg dla mężczyzny. Więc nawet jeśli ktoś spożywałby zaledwie 75 lub 50 proc. zalecanej dawki, to u niego może nigdy nie rozwinąć się szkorbut. Ponadto zaledwie jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera więcej niż 100 mg witaminy C. Załóżmy, że ze względu na źle odżywioną glebę, długi okres składowania i inne czynniki sok pomarańczowy zawiera o połowę mniej witaminy C. Wciąż jednak szklanka tego soku będzie pokrywała prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, nie wspominając, że witamina ta jest zawarta w wielu innych owocach i warzywach. Spożywanie różnych warzyw i owoców jest stosunkowo łatwym sposobem, by dostarczać organizmowi rekomendowane ilości substancji odżywczych, nawet jeśli ich...

czytaj więcej

Co warto wiedzieć w walce z rakiem?

Dodane przez w 20:22 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 0 komentarzy

Co warto wiedzieć w walce z rakiem?

Wszyscy boimy się nowotworów. Stają się one jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w krajach uprzemysłowionych. Przypuszcza się, że w roku 2025 spowodują 50% przypadków śmierci. Wciąż są jednak na ziemi miejsca, gdzie nowotwory niemal nie występują lub występują w niewielkim stopniu. Gdy przyjrzymy się dokładnie takim społecznościom zauważamy, że sekretem ich zdrowia jest dieta zawierająca dużo warzyw i owoców oraz stosunkowo mała ilość mięsa i produktów zwierzęcych. Czy jest to właściwy trop? Substancje bioaktywne z roślin ratują nam życie! Zapewne wszyscy słyszeli, że należy jeść dużo owoców i warzyw. Ale dlaczego? Najnowsze badania naukowe pokazują, że oprócz znanych czynników, takich jak przeciwutleniacze (witamina C czy E oraz kurkumina), które przyczyniają się do zmniejszenia w komórkach ilości wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie mutacji w DNA, a w konsekwencji do procesu nowotworzenia, w roślinach obecne są tysiące innych substancji które potrafią zablokować proces nowotworzenia, a gdy nowotwór już powstanie, skutecznie trzymać go w szachu. Stosując odpowiednią dietę można o całe lata opóźnić rozwój nowotworu lub nawet spowodować jego obumarcie. Oto lista tylko kilku sztandarowych przykładów takiego działania. Rośliny kapustne i zapach zdrowia Prawie wszyscy lubimy kapustę. W roślinach kapustnych zawarte są tak zwane glukozynolaty, tajemniczo brzmiąca nazwa fitozwiązków, które odpowiednio potraktowane rozpadają się, uwalniając jedne z najsilniej działających substancji przeciwrakowych. Aby taki proces uwolnienia nastąpił, należy zetrzeć lub pognieść surową kapustę, rzodkiew czy brokuły. Powoduje to uwolnienie odpowiednich enzymów, które pracują wtedy dla naszego zdrowia. Powstają wówczas wspomniane substancje (należące do tiocyjanianów i izotiocyjanianów), które pachną w specyficzny sposób. Jest to właśnie zapach zdrowia, ponieważ te substancje potrafią zrobić niesamowite rzeczy w naszym organizmie. Z tego powodu należy rośliny kapustne jeść na surowo, bo tylko wtedy dostarczamy sobie odpowiednie ilości naturalnych substancji przeciwrakowych. Do najbardziej znanych należy sulforafan, którego działanie przeciwko nowotworom piersi i prostaty jest dobrze udokumentowane. Sulforafan zapobiega powstawaniu nowotworów poprzez ograniczenie działania kancerogenów pochodzących ze środowiska zewnętrznego. Jego obecność zmniejsza ilość mutacji w komórkach i tym samym przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwór. Co ciekawe, rola sulforafanu nie ogranicza się do zapobiegania. W wielu badaniach naukowych wykazano, że potrafi on także zabić komórki licznych nowotworów, ograniczyć podziały innych, zmniejszyć powstawanie nowych naczyń krwionośnych w guzach, co jest potrzebne do ich wzrostu i rozsiewania, a także zmniejszyć ilość przerzutów. Regularne stosowanie brokułów w sałatkach warzywnych lub w postaci kiełków na kanapkach powoduje także zmniejszenia ilości żeńskich i męskich hormonów płciowych, których wysoki poziom jest jednym z czynników ryzyka nowotworów piersi i prostaty. Ciekawe jest to, że komórki nowotworowe same wychwytują go z krwi, działając na własną zgubę. Takiej umiejętności nie posiadają zdrowe komórki. Na szczęście! Każdy, kto pali wie, że zagraża mu nowotwór płuc (a także inne). Dzieje się tak, ponieważ w dymie z papierosów jest ponad tysiąc substancji o właściwościach kancerogennych. Kilka z nich jest szczególnie niebezpiecznych i powoduje raka. Okazuje się jednak, że dwie grupy roślin mogą skutecznie zmniejszyć zapadalność na raka płuc poprzez tak zwaną chemioprewencję – czyli unieszkodliwianie kancerogenów przez substancje występujące w warzywach i owocach. Już stosunkowo dawno zauważono dobroczynny wpływ B-karotenu z marchwi, który blokuje niektóre kancerogeny, jednakże dopiero codzienne spożywanie kapusty chroni palaczy przed dwiema najgroźniejszymi substancjami – benzopirenem oraz nitrozaminą NNK. W badaniach na szczurach pojonych tą ostatnią substancją wykazano niemal 14-krotny spadek występowania nowotworu płuca, jeśli szczury dostawały wyciąg z kapusty do swojego poidełka. Tak więc codzienne spożywanie marchwi (najlepiej gotowanej, nie suplementów B-karotenu) oraz spożywanie porcji surówki z kapusty może uratować wielu z czytelników tego artykułu, o ile palą papierosy. W przypadku kapusty stwierdzono, że zawarte w niej substancje potrafią hamować wzrost lub zabijać komórki nowotworów prostaty, okrężnicy czy pęcherza moczowego. Wynika z tego, że rośliny kapustne codziennie powinny być obecne na naszym stole. Flawonoidy Flawonoidy to ogromna grupa związków fenolowych, które możemy znaleźć w owocach, warzywach, ziarnach, liściach oraz innych częściach roślin. Jak się okazuje związki te mają ogromnie korzystny wpływ na nasze zdrowie, ograniczając prawdopodobieństwo występowania wielu chorób cywilizacyjnych. Najważniejsze jest jednak to, że posiadają liczne aktywności przeciwnowotworowe. Do najbardziej znanych należą flawonoidy pochodzące z nasion soi. Zawarte w nich genisteina, daidzenina i glyciteina działają w taki sposób, że są naturalnymi, choć znacznie mniej aktywnymi, zamiennikami ludzkich hormonów, wypierając je w organizmie, co powoduje niższą ekspozycję komórek na te czynniki. Tak więc flawonoidy z soi powodują spowolnienie lub zatrzymanie rozwoju hormonozależnych nowotworów np. piersi czy prostaty. Ich wpływ jest także związany z zablokowaniem powstawania nowych naczyń krwionośnych w nowotworach – czyli linii zaopatrzeniowych rosnącego nowotworu. Innym ważnym związkiem jest występujący w dużych ilościach w owocu granatu, truskawkach, malinach oraz jagodach kwas elagowy, w którego przypadku stwierdzono zdolność zapobiegania szerokiej gamie nowotworów – piersi, trzustki, gardła, skóry, płuc, okrężnicy i prostaty. Ma on antymutagenne działanie, a do tego, gdy już powstaną komórki...

czytaj więcej

Nawodnij swój organizm

Dodane przez w 13:14 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Slider Home, Strona Główna, Styl Życia | 3 komentarze

Nawodnij swój organizm

Powszechnie wiadomo, że woda jest bardzo ważnym składnikiem używanym przez dosłownie wszystkie obszary naszego organizmu. Woda stanowi 83% krwi, 75% tkanki mięśniowej, 74% mózgu i 22% kości. Około 60% masy ciała tak naprawdę składa się z wody. Wielu ludzi, którzy czują spowolnienie w godzinach popołudniowych, uważa, że po prostu kończy im się energia. Częściej niż rzadziej ich spowolnienie wynika z odwodnienia. Woda podnosi poziom energii, poprawiając wydajność umysłową i fizyczną. Osoby biegające w maratonie wiedzą, że potrzebują wody, aby utrzymać energię na odpowiednim poziomie. Dlatego piją wodę podczas wyścigu. Błonnik ma wspaniały wpływ na organizm, jednak kiedy ktoś jest odwodniony, często mogą występować zatwardzenia oraz ból brzucha. Odwodnienie to zasadniczo jedna z najczęstszych przyczyn zaparć. Woda pomaga oczyścić wątrobę oraz nerki. Jeśli nie dostarczamy odpowiedniej ilości wody do organizmu, te organy mają trudne zadanie do wykonania, aby pozbyć się toksyn i odpadków. Oczywiście odpadki nagromadzone w organizmie nie mają nań dobrego wpływu: powodują nudności, osłabienie oraz wiele innych niepożądanych objawów. Ponieważ woda usuwa z organizmu toksyny oraz odpadki, utrzymuje skórę w lepszym stanie. Jeśli organizm jest odpowiednio nawodniony, skóra ma piękniejszy i promienny kolor. Nawodnienie może być również pomocne przy walce z otyłością. Często głód jest sygnałem braku wody. Jeśli masz nadwagę i czujesz się głodny, zalecam picie większej ilości wody. Taka strategia pomoże ograniczyć ból głodowy oraz wspomoże utratę wagi. Woda jest również niezwykle pomocna w trawieniu i wchłanianiu witamin i minerałów rozpuszczalnych w wodzie. Każdy składnik odżywczy rozpuszczalny w wodzie potrzebuje jej, aby przedostać się do układu trawiennego. Dobre nawodnienie jest ważne dla rozwoju silnych mięśni oraz dla zdrowia mózgu. Praca mózgu odbywa się w synapsach, kiedy jeden neuron komunikuje się z innym. To właśnie tu odbywają się wszystkie procesy chemiczne mózgu i dlatego mózg znajduje się na celowniku większości firm farmaceutycznych starających się wpływać na procesy umysłowe oraz nastrój. Między synapsami znajduje się płyn, który wspomaga ich działanie. Ów płyn to nie napój gazowany, kawa, mleko ani sok. To po prostu woda. Jeżeli w naszym organizmie jest wystarczająca ilość wody, mózg komunikuje się sam ze sobą w o wiele bardziej skuteczny sposób. Rzadziej występują bóle głowy, następuje poprawa funkcjonowania neuronów, polepsza się koncentracja oraz ogólna wytrzymałość. Nie da się przecenić ważności picia wody w kontekście ogólnego zdrowia. Odpowiednie nawodnienie to podstawa, która wspomaga co drugi zdrowy nawyk życiowy. KREW JAK MELASA Dobre krążenie jest niezbędne, aby krew mogła dostarczać składniki odżywcze do różnych części ciała. Jeśli ciało jest odwodnione, krew staje się tak gęsta jak melasa. Kiedy wzrasta kleistość krwi, serce musi mocniej pompować, aby rozesłać krew do całego organizmu. Ciśnienie krwi wzrasta i cały organizm (nawet mózg) odczuwa szkodliwy wpływ takiej sytuacji. Im więcej pijesz wody, tym łatwiej będzie płynąć krew w twoich organizmie. Rozrzedzenie krwi jako konsekwencja odpowiedniego uwodnienia może być szczególnie pomocne w przypadku cukrzycy. Powikłania związane z cukrzycą pogłębiają się, kiedy krew jest gęsta, natomiast sytuacja wygląda zupełnie inaczej, gdy krew w organizmie przepływa swobodnie. Prawdopodobieństwo wylewów, które doprowadzają do obumarcia części mózgu, rośnie, jeśli krew jest gęsta. Skutki poważnego udaru mogą okazać się dramatyczne – od wpływu na pamięć i umiejętność rozumowania, aż po utratę wzroku i bezwład jednej strony ciała. Sama informacja, że możemy ograniczyć ryzyko wystąpienia wylewu dzięki piciu wody powinna sprawić, że sięgniemy po wodę. Picie ośmiu szklanek wody dziennie pomaga również obniżyć wysokie ciśnienie krwi u osób, które mają ciągłe problemy z odwodnieniem Powszechnie wiadomo, że gęstość krwi wiąże się z chorobami serca, a wielu ludzi uważa, że najlepszy sposób na rozrzedzenie krwi to aspiryna. Aspiryna jest raczej niedroga i rzeczywiście rozrzedza krew. W przypadku niektórych osób z chorobami serca zaleca się zastosowanie aspiryny i wody: aspiryny w celu ograniczenia krzepnięcia płytek, a...

czytaj więcej