W najnowszym biuletynie Chronimy Zdrowie: W wielu artykułach naukowych pojawiają się kolejne badania dotyczące słuszności spożywania większej ilości żywności roślinnej, dlatego też w naszym biuletynie wracamy do tego tematu.
Otóż, zdrowa dieta ma wpływ na jakość mikroflory jelitowej. Ostatnie badania wykazały, że mikrobiota jest nie tylko biernym obserwatorem, ale również aktywnie wpływa na wiele funkcji organizmu, w tym na odporność. Wielu chorobom, np. infekcyjnym, nowotworowym, metabolicznym czy autoimmunologicznym, towarzyszą zaburzenia w fizjologicznym składzie bakterii jelitowych. Na ten stan ma wpływ nie tylko sama choroba, ale przyjmowane leki, sposób odżywiania oraz stan psychiczny człowieka. W szczególności każde przyjęcie antybiotyku powoduje wieloletnie zmiany w postaci zubożenia flory fizjologicznej, a także bardzo dobre warunki do rozwoju grzybów. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie probiotyków podczas antybiotykoterapii i przez wiele tygodni po jej zakończeniu. Czas odbudowy fizjologicznej flory jelitowej jest okresem, w którym organizm jest mniej odporny na różne zagrożenia. Każda zmiana fizjologicznej flory może mieć swoje konsekwencje zdrowotne w przyszłości. Jeżeli chodzi o dietę — to przede wszystkim problemem jest przetworzona, prozapalna dieta, bo ona nie dostarcza wystarczająco błonnika, a to właśnie błonnik jest ważny o czym piszemy w poniższym artykule.
W lutowym biuletynie odpowiadamy na pytanie, dlaczego poczucie wdzięczności jest ważne dla naszego zdrowia? Psycholodzy, którzy zajmują się psychologią pozytywną od dawna prowadzą badania nad wpływem wdzięczności na nasze życie, emocje i samopoczucie. Słowo „Dziękuję” nie tylko buduje i wzmacnia nasz optymizm, ale także rozwija empatię, redukuje poczucie złości i frustracji, zmniejsza niepokój, ułatwia nawiązywanie dobrych relacji z ludźmi.
Przeczytaj biuletyn klikając na link: Chronimy zdrowie 2022-02