Czarny bez i jego właściwości lecznicze. Wrzesień to pora na dojrzałe owoce czarnego bzu, z których można zrobić przepyszny, zdrowy sok. Czarny bez to niezwykłe źródło składników odżywczych.
Może więc jednak warto przywrócić go do domowych apteczek? Znajdziemy w nim zarówno bardzo dużo witamin m.in. A, B i C, a także minerały, chociażby żelazo, magnez, fosfor, potas i wapń. Ponadto zawiera także flawonoidy, które powodują lepszą wchłanialność witaminy C. Jednak na tym nie kończy się lista niezwykłych właściwości czarnego bzu. Owoce te charakteryzują się dużą zawartością antyoksydantów, takich jak rutyna i antocyjany. Czarny bez, zwany też dzikim, słynie ze swoich właściwości leczniczych. Od dawna wykorzystywany jak środek wspomagający. Ma działanie napotne i moczopędne, dzięki czemu oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na krążenie krwi. Czarny bez jest źródłem antocyjanów – związków roślinnych będących naturalnymi antyoksydantami, czyli substancjami powstrzymującymi procesy starzenia się organizmu. Antocyjany znajdziemy także w malinach, jeżynach, czarnej porzeczce, owocach aronii, w czerwonej kapuście czy bakłażanach. Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów czarny bez zapewnia skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, łagodząc objawy przeziębienia czy grypy. Po moc czarnego bzu warto sięgać także profilaktycznie, zanim zachorujemy. Nie zapominajmy o tej porze roku wzmacniać odporność, szczególnie kiedy walczymy z koronawirusem. Owoce czarnego bzu to skarbnica witaminy C, prowitaminy A oraz wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód i żelazo.
Owoce te wykazują działanie m.in.:
- przeczyszczające,
- regulujące trawienie,
- chroniące przed promieniowaniem UV,
- moczopędne,
- antywirusowe,
- łagodnie przeciwbólowe.
Przepis na sok z owoców czarnego bzu
Po owoce czarnego bzu warto sięgnąć, gdy będą bardzo dojrzałe. Wtedy można z nich przyrządzić pyszny sok. Do jego przygotowania wystarczy: 1 kilogram dojrzałych (to ważne!) owoców. 0,5 kilograma nierafinowanego cukru trzcinowego lub ksylitolu (2 szklanki). 0,25 kilograma (1 szklanka) wody. Składniki wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie przecedzamy przez sito i rozlewamy do wyparzonych słoików.