Dieta roślinna a Covid-19. To co jemy ma duży wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu, w tym na układ odpornościowy. Błędy żywieniowe, które często popełniamy mogę zatem osłabić skuteczność odpowiedzi immunologicznej w zwalczaniu infekcji, również infekcji koronawirusem. Duża ilość prostych cukrów, tłuszcze trans, które królują w przetworzonej żywności ale także spora ilość białka zwierzęcego wpływa na słabszą odporność.
Dlatego też, naukowcy interesują się wpływem diety na ogólną sprawność immunologiczną.
Niedawno w czasopiśmie „The BMJ Nutrition, Prevention and Health” ukazały się nowe badania potwierdzające, że weganie i wegetarianie mogą przechodzić COVID-19 lżej. Wyniki badań oparte są na danych z w 6 krajach, w tym Wielkiej Brytanii. Te dobre wiadomości zapewne ucieszą roślinożerców.
Badanie przeprowadzono wśród 2884 pracowników medycznych podczas pandemii COCID-19. Okazało się, że osoby, które zgłaszały jako swój sposób żywienia dietę roślinną lub pescowegetariańską, przechodziły COVID-19 lżej w porównaniu do grupy kontrolnej. Osoby stosujące dietę roślinną były o 73% mniej narażone na wystąpienie umiarkowanie ciężkiego lub ciężkiego przebiegu choroby. Osoby stosujące dietę pescowegetariańską natomiast o 59%.
Co ciekawe, uczestnicy zgłaszający stosowanie diety niskowęglowodanowej lub wysokobiałkowej (w porównaniu do osób jedzących roślinne produkty) mieli aż 3-krotnie wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia cięższego przebiegu choroby.
Prof. Francois Balloux of the UCL Genetics Institute, cytowany przez „The Independent” powiedział, że temat ten wymaga jeszcze zgłębienia, ponieważ kwestia wpływu diety na odporność organizmu badana jest w zasadzie od początku pandemii. Potwierdził, że badanie wykonano na wystarczającej próbie, by wyciągnąć pierwsze wiarygodne wnioski. To na pewno dobre wieści dla osób już korzystających z diety roślinnej i również zachęcenie dla tych, którzy myślą o przejściu na dietę rośliną.
Dodam do tego zachęcenia jeszcze tyle, że jest wiele innych badań wskazujących na to, jak korzystna dla zdrowia jest dobrze zbilansowana dieta roślinna, która stanowi najsilniejsze narzędzie do walki z chorobami. Biologia związków jedzenia i zdrowia jest szczególnie złożona, ale jej przekaz jest mimo to nieskomplikowany. Zalecenia zawarte w literaturze żywieniowej są tak proste, iż można je zawrzeć w jednym zdaniu: stosuj dietę opartą na produktach roślinnych jak najmniej przetworzonych i zminimalizuj spożycie żywności przetworzonej, soli, cukru oraz tłuszczów zwierzęcych i utwardzanych. Jedz różnorodne produkty, to ważne, aby dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze.
Zatem od czego zacząć? Dieta wegetariańska musi być mądrze prowadzona. Podstawę diety powinny stanowić pokarmy, które rosną na drzewach, krzewach lub w ziemi, takie jak warzywa, owoce, kiełki, rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, soczewica), orzechy i nasiona. Należy dbać o urozmaicenie spożywanego pokarmu, a ilość produktów ustalać według zaleceń przedstawionych w piramidzie żywieniowej dla wegetarian. Pełne ziarna są istotną częścią zdrowej diety i wspaniałym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, witamin i składników mineralnych. Diety wegetariańskiej bogatej w oczyszczone zboża (np. białe bułeczki, chleb, biały makaron czy biały ryż) nie można nazwać zdrową. Odrzucenie mięsa z diety nie jest jedynym warunkiem sukcesu. Niektórzy właśnie tak postrzegają dietę rośliną — wykluczają mięso, w zamian jędzą sporo nabiału, a przy tym rafinowane produkty w postaci białej mąki i białego cukru.
Co jeszcze? Nie powinno zabraknąć garści wszelkiego rodzaju orzechów, migdałów i owoców suszonych. Starajmy się każdego dnia jeść inny rodzaj orzechów, aby uniknąć objawów alergicznych i dostarczyć organizmowi różnych składników mineralnych. Nie ma zdrowej kuchni wegetariańskiej bez nasion sezamu, słonecznika, siemienia lnianego czy pestek dyni, bez przypraw ziołowych, wysokogatunkowych olejów tłocznych na zimno. Do całej gamy przeróżnych produktów dorzucić można płatki drożdżowe bogate w witaminy z grupy B, nasiona szałwii hiszpańskiej bardzo bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3.
W naszym roślinnym jadłospisie nie powinno zabraknąć roślin strączkowych obejmujących różne gatunki grochu, soczewicy i fasoli. Są one wspaniałym źródłem białka, składników mineralnych oraz błonnika. Dieta roślinna oznacza między innymi rezygnację z jedzenia mięsa. Organizm potrzebuje jednak białka, a rośliny strączkowe są jego dobrym źródłem — zawierają mnóstwo białka i jednocześnie mało tłuszczu. Oczywiście nie zapominamy o owocach i warzywach — jemy je w obfitości, pijemy świeżo wyciskane soki, a także niegazowaną wodę, herbatki owocowe i ziołowe.