Badanie zdrowia publicznego prowadzone na Uniwersytecie Loma Linda powiązały niezdrowe odżywianie z chorobami psychicznymi.
Niezdrowe odżywianie. Badania wykazały, że zły stan zdrowia psychicznego jest związany z słabą jakością diety – niezależnie od cech osobistych, takich jak płeć, wykształcenie, wiek, stan cywilny i poziom dochodów.
Badanie, opublikowane 16 lutego 2019 r. w International Journal of Food Sciences and Nutrition, pokazało, że dorośli w Kalifornii, którzy spożywali więcej niezdrowej żywności, częściej zgłaszali objawy umiarkowanego lub ciężkiego stanu psychicznego niż ich rówieśnicy. którzy spożywali zdrowszą dietę.
Główny autor badania prof. Jim E. Banta, powiedził, że wyniki są podobne do poprzednich badań przeprowadzonych w innych krajach, które powiązały choroby psychiczne z niezdrowymi wyborami żywieniowymi. Zauważono, że na przykład, w związku z zaburzeniem afektywnym dwubiegunowym stwierdzono zwiększone spożycie cukru, a spożycie żywności smażonej lub zawierającej duże ilości cukru i przetworzonych ziaren wiązało się z depresją.
„To i inne podobne badania mogą mieć duży wpływ na leczenie ” – powiedział Banta. „Być może nadszedł czas, abyśmy bliżej przyjrzeli się roli diety w zdrowiu psychicznym, ponieważ może się zdarzyć, że zdrowe wybory dietetyczne przyczyniają się do zdrowia psychicznego. Potrzebujemy więcej badań, zanim będziemy mogli odpowiedzieć definitywnie, ale dowody zdają się wskazywać w tym kierunku. „
Banta ostrzegł, że związek między złym odżywianiem a chorobą psychiczną nie jest związkiem przyczynowym. Mimo to, wyniki uzyskane w Kalifornii opierają się na wcześniejszych badaniach i mogą wpłynąć na przyszłe badania i wytyczenie kierunku w leczeniu i profilaktyce.
Banta i jego współpracownicy przeanalizowali dane z ponad 240 000 badań telefonicznych przeprowadzonych w latach 2005-2015 w ramach długoletniego badania California Health Interview Survey (CHIS). Wyniki CHIS zawierały obszerne informacje społeczno-demograficzne, stan zdrowia i zachowania prozdrowotne.
Badanie wykazało, że w Kalifornii prawie 17 % dorosłych cierpi na choroby psychiczne – 13,2 % boryka się z umiarkowanymi zaburzeniami psychicznymi a 3,7 % z ciężkimi.
Naukowcy potwierdzają „dodatkowy dowodów na to, że polityka publiczna i praktyka kliniczna powinny wyraźniej zmierzać do poprawy jakości diety wśród osób zmagających się ze zdrowiem psychicznym.” Stwierdzono również, że „interwencje dietetyczne dla osób z chorobami psychicznymi powinny być szczególnie skierowane do osób młodych i otyłych.
Oryginalna wersja publikacji znajduję na stronie Loma Linda University Health https://news.llu.edu
Tłum. Beata Śleszyńska.
zdjęcie: https://www.freepik.com