Zapisz się do newslettera!
Będziesz otrzymywać informacje o najnowszych publikacjach.
Subskrybuj!

*Nigdy nie będziemy wysyłać do Ciebie SPAMu. Twój adres E-mail będzie chroniony i przetwarzany zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dowolnym możesz anulować subskrypcję klikając w odpowiedni link obecny w stopce każdego maila.

Odżywianie

Koronawirus – zalecenia immunologów

Dodane przez w 12:33 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Styl Życia | 0 komentarzy

Koronawirus – zalecenia immunologów

W obliczu walki z koronawirusem immunolodzy z PAN zalecają zadbać o wzmocnienie układu odpornościowego. Ci, którzy mają silną odporność nawet jeżeli są zakażeni wirusem, przechodzą objawy choroby covid-19 łagodnie. Jak podkreślają naukowcy z PAN, koronawirus SARS-CoV-2 jest bardzo zakaźny, ale daleko mu do zakaźności wirusów od dawna znanych ludzkości, takich jak wirus odry czy ospy wietrznej. SARS-CoV-2 nie jest wirusem o wyjątkowo dużej zjadliwości. Immunolodzy z PAN już teraz powiadają, że większość osób zakażonych tym wirusem doświadcza...

czytaj więcej

Zrób roślinne mleko!

Dodane przez w 19:43 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Styl Życia | 0 komentarzy

Zrób roślinne mleko!

Wegańskie mleko ze sklepu (najlepiej ekologicznego) potrafi kosztować fortunę. Ale nawet gdy jesteśmy jej szczęśliwymi posiadaczami, trudno trafić na zdrową wersję roślinnego mleka bez zbędnych dodatków. Dlatego jeśli myślicie o rezygnacji/ograniczeniu/urozmaiceniu krowiego mleka, spróbujcie przygotowywać je samodzielnie w domu. Wbrew pozorom, wcale nie jest to takie czasochłonne. Bo z roślinnym mlekiem jest jak z domowym chlebem. Pierwszy raz bywa ciężki, ale potem wchodzi w nawyk. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych kwestiach, jak np....

czytaj więcej

Picie mleka a ryzyko raka piersi

Dodane przez w 20:21 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 0 komentarzy

Picie mleka a ryzyko raka piersi

Z badań wynika, że pijąc jedną szklankę dziennie mleka, kobiety mają o połowę większe ryzyko rozwoju raka piersi. Główny autor badania dr G. Fraser, opublikował na łamach naukowego czasopisma „Journal of Epidemiology” wyniki ostatnich badań z których wynika, że spożycie już tylko od 1/4 do 1/3 szklanki dziennie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka raka piersi o 30 proc. Wypijanie jednej szklanki dziennie podnosiło to ryzyko o 50 %, a u osób pijących od jednej do dwóch szklanek dziennie, zagrożenie wzrastało o 70-80 %. Badanie było szeroko...

czytaj więcej

Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w kilka dni!

Dodane przez w 14:24 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 0 komentarzy

Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w kilka dni!

Kiełki w mojej kuchni Minęło już sporo czasu, odkąd zaczęłam jeść nieco inaczej niż w moim rodzinnym domu. Inaczej niż moi rodzice. Jednak jestem im bardzo wdzięczna za litry świeżego soku marchewkowego i jabłkowego, które wypijałam przez całą młodość. Dziękuję im za owoce, których było pod dostatkiem; za przydomowy sad, pełny czereśni wiosną i wiśni w lecie, śliwek, jabłek i gruszek jesienią. No i jeszcze, rzadki dzisiaj agrest, który odczuwalnie bronił kolcami owoce przed zrywaniem. Do cioci Krystyny chodziłam na porzeczki, do cioci...

czytaj więcej

Ku zdrowotności – zupa czosnkowa!

Dodane przez w 14:55 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 0 komentarzy

Ku zdrowotności – zupa czosnkowa!

Jeśli sny odzwierciedlają nasze przeżycia, marzenia, emocje, to wyobraźnia cóż robi? Otóż, nic nowego nie odkryję, jeśli powiem, że owocuje w niej nasze życiowe doświadczenie obejmujące nie tylko bezpośrednie doświadczenie, ale i jego studium mniej lub bardziej poparte materiałem badawczym. Wnikając natomiast w  zawiłości gastryczno – jelitowe, i jak najszerzej rozumiane trawienne, można dojść do wniosku, że owo doświadczenie obejmuje również kulinaria. Jesteś tym, co jesz. Myślisz tak, jak jesz. Jakie jedzenie, takie myślenie…...

czytaj więcej

Niezdrowe odżywianie a choroby psychiczne

Dodane przez w 14:35 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Strona Główna, Styl Życia | 0 komentarzy

Niezdrowe odżywianie a choroby psychiczne

Badanie zdrowia publicznego prowadzone na Uniwersytecie Loma Linda powiązały niezdrowe odżywianie z chorobami psychicznymi. Badania wykazały, że zły stan zdrowia psychicznego jest związany z słabą jakością diety – niezależnie od cech osobistych, takich jak płeć, wykształcenie, wiek, stan cywilny i poziom dochodów. Badanie, opublikowane 16 lutego 2019 r. w International Journal of Food Sciences and Nutrition, pokazało, że dorośli w Kalifornii, którzy spożywali więcej niezdrowej żywności, częściej zgłaszali objawy umiarkowanego lub...

czytaj więcej

Sławna amerykańska kanapka czyli vegan Sloppy Joe

Dodane przez w 21:46 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Styl Życia | 0 komentarzy

Sławna amerykańska kanapka czyli vegan Sloppy Joe

Kuchnia USA. Fast food ociekający tłuszczem i napchany wolnymi rodnikami aż trzeszczy… Serio? To dlaczego ten naród nie wymarł a nadal istnieje? Najbardziej znane w Polsce amerykańskie jedzonko pojawiło się… w latach trzydziestych XX wieku! Owszem, zbiera już żniwo w postaci epidemii chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i nowotworów. Ci, którzy wprowadzili takie potrawy, uniknęli ich w większości, bo dopiero z czasem zajęły główne miejsce na amerykańskich stołach. Dopiero ich dzieci i wnuki zaprzyjaźniły się z fast foodem tak...

czytaj więcej

Zdrowa dieta oznacza zdrową mikroflorę jelitową

Dodane przez w 17:58 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 0 komentarzy

Zdrowa dieta oznacza zdrową mikroflorę jelitową

W naszych jelitach żyją tryliony organizmów, które są tak ważne dla naszego zdrowia i przetrwania, że powinno się o nich myśleć jak o niezbędnym organie – takim jak wątroba lub nerki. Ta żywa fabryka zwana jest mikroflorą jelitową, a do jej dobroczynnych funkcji należą: udział w procesie trawienia poprzez fermentację pokarmów, ochrona przed wywołującymi choroby mikrobami, syntetyzowanie rozpuszczalnych w wodzie witamin oraz stymulowanie rozwoju i funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Nasz przewód pokarmowy zawiera złożone i...

czytaj więcej

Brzoskwinie do słoika czyli wartość domowych przetworów

Dodane przez w 10:45 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 0 komentarzy

Brzoskwinie do słoika czyli wartość domowych przetworów

Jest cudowne, cieplutkie lato. Nie za często tak bywa, choć coraz częściej. Niepowiem, żeby mnie to jakoś bardzo martwiło. Cieszy słoneczko, bo jesienią i zimą jest go coraz mniej. Teraz ładuję słoneczne akumulatory, nasycam ciało i umysł a pomagają w tym przezornym przedsięwzięciu kolorowe owoce bogate w beta karoten, których mamy tego roku niesamowitą obfitość. Nawet brzoskwiń uprawianych na naszym terenie jest w bród! Smakowo nie wszystkim pasują, bo skórka twardsza, bardziej cierpka, miąższ mniej słodki i… ma bogatszy smak a nie...

czytaj więcej

Superodżywianie, czyli o ludziach, którzy zapomnieli umrzeć

Dodane przez w 13:25 w Materiały Video, Multimedia, Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Styl Życia | 0 komentarzy

Superodżywianie, czyli o ludziach, którzy zapomnieli umrzeć

Nagranie wykładu Katarzyny Lewkowicz-Siejki pt.: “Superodżywianie, czyli o ludziach, którzy zapomnieli umrzeć​”, który odbył się w kwietniu 2018 roku w Poznaniu w ramach działalności Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia – Sięgnij Po Zdrowie.

czytaj więcej