Odżywianie
Dieta, ruch i miłość do walki z nowotworem
Przeciętny Amerykanin zjada w ciągu swojego życia 21 krów, 14 owiec, 12 świń, 900 kurczaków oraz ponad 300 kg zwierząt wodnych i ptactwa. I mało się rusza. Polak wcale nie jest lepszy. Ustosunkowując się do odkryć naukowych, Amerykańskie Towarzystwo Rakowe ogłosiło następujące zalecenia, których przestrzeganie znacząco obniżało ryzyko zachorowania na nowotwór: dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, a z drugiej strony pozbawiona pokarmów wysokotłuszczowych pochodzenia zwierzęcego oraz odpowiedni program ćwiczeń fizycznych i...
Czytaj wiecejZłe odżywianie może decydować o przebiegu COVID-19
Ważną rolę w kształtowaniu odporności odgrywają jelita, a w szczególności znajdująca się tam flora bakteryjna. Błona śluzowa jelit jest szczególnym miejscem. To tu świat zewnętrzny kontaktuje się z wnętrzem organizmu, a komórki układu immunologicznego uczą się rozpoznawać, co jest swoje, a co obce. Dlatego, jelita pełnią kluczową role w odporności a tym samym na przebieg choroby COVID-19. Nie tak dawno opublikowane badania w naukowym czasopiśmie mBio dowodzą podobnej korelacji w przypadku chorujących na COVID-19. Zdaniem naukowców, zła dieta...
Czytaj wiecejPodział mięsa na czyste i nieczyste. Rytuał czy nauka?
Współczesne zalecenia dietetyczne wyróżniają dietę roślinną jako najlepsze rozwiązanie dla zdrowego stylu odżywiania. Co więcej, Bóg nasz Stwora, zalecił dietę rośliną jako najlepszy pokarm. Czy zatem spożywanie mięsa jest dobrym zwyczajem? Czy każdy rodzaj mięsa jest uznawany za czysty? Jaki jest podział mięsa? O tym poniższy artykuł dr Alfreda Palii. “Współczesna dietetyka potwierdza, że wegetarianizm pozostaje najlepszą dietą. Bóg zalecił człowiekowi dietę, która składa się między innymi z owoców, zbóż i orzechów1. Po potopie, kiedy...
Czytaj wiecejWłaściwości lecznicze czarnego bzu
Wrzesień to pora na dojrzałe owoce czarnego bzu, z których można zrobić przepyszny, zdrowy sok. Czarny bez to niezwykłe źródło składników odżywczych. Może więc jednak warto przywrócić go do domowych apteczek? Znajdziemy w nim zarówno bardzo dużo witamin m.in. A, B i C, a także minerały, chociażby żelazo, magnez, fosfor, potas i wapń. Ponadto zawiera także flawonoidy, które powodują lepszą wchłanialność witaminy C. Jednak na tym nie kończy się lista niezwykłych właściwości czarnego bzu. Owoce te charakteryzują się dużą zawartością...
Czytaj wiecejKoronawirus – zalecenia immunologów
W obliczu walki z koronawirusem immunolodzy z PAN zalecają zadbać o wzmocnienie układu odpornościowego. Ci, którzy mają silną odporność nawet jeżeli są zakażeni wirusem, przechodzą objawy choroby covid-19 łagodnie. Jak podkreślają naukowcy z PAN, koronawirus SARS-CoV-2 jest bardzo zakaźny, ale daleko mu do zakaźności wirusów od dawna znanych ludzkości, takich jak wirus odry czy ospy wietrznej. SARS-CoV-2 nie jest wirusem o wyjątkowo dużej zjadliwości. Immunolodzy z PAN już teraz powiadają, że większość osób zakażonych tym wirusem doświadcza...
Czytaj wiecejZrób roślinne mleko!
Wegańskie mleko ze sklepu (najlepiej ekologicznego) potrafi kosztować fortunę. Ale nawet gdy jesteśmy jej szczęśliwymi posiadaczami, trudno trafić na zdrową wersję roślinnego mleka bez zbędnych dodatków. Dlatego jeśli myślicie o rezygnacji/ograniczeniu/urozmaiceniu krowiego mleka, spróbujcie przygotowywać je samodzielnie w domu. Wbrew pozorom, wcale nie jest to takie czasochłonne. Bo z roślinnym mlekiem jest jak z domowym chlebem. Pierwszy raz bywa ciężki, ale potem wchodzi w nawyk. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych kwestiach, jak np....
Czytaj wiecejPicie mleka a ryzyko raka piersi
Z badań wynika, że pijąc jedną szklankę dziennie mleka, kobiety mają o połowę większe ryzyko rozwoju raka piersi. Główny autor badania dr G. Fraser, opublikował na łamach naukowego czasopisma „Journal of Epidemiology” wyniki ostatnich badań z których wynika, że spożycie już tylko od 1/4 do 1/3 szklanki dziennie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka raka piersi o 30 proc. Wypijanie jednej szklanki dziennie podnosiło to ryzyko o 50 %, a u osób pijących od jednej do dwóch szklanek dziennie, zagrożenie wzrastało o 70-80 %. Badanie było szeroko...
Czytaj wiecejKiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w kilka dni!
Kiełki w mojej kuchni Minęło już sporo czasu, odkąd zaczęłam jeść nieco inaczej niż w moim rodzinnym domu. Inaczej niż moi rodzice. Jednak jestem im bardzo wdzięczna za litry świeżego soku marchewkowego i jabłkowego, które wypijałam przez całą młodość. Dziękuję im za owoce, których było pod dostatkiem; za przydomowy sad, pełny czereśni wiosną i wiśni w lecie, śliwek, jabłek i gruszek jesienią. No i jeszcze, rzadki dzisiaj agrest, który odczuwalnie bronił kolcami owoce przed zrywaniem. Do cioci Krystyny chodziłam na porzeczki, do cioci...
Czytaj wiecejKu zdrowotności – zupa czosnkowa!
Jeśli sny odzwierciedlają nasze przeżycia, marzenia, emocje, to wyobraźnia cóż robi? Otóż, nic nowego nie odkryję, jeśli powiem, że owocuje w niej nasze życiowe doświadczenie obejmujące nie tylko bezpośrednie doświadczenie, ale i jego studium mniej lub bardziej poparte materiałem badawczym. Wnikając natomiast w zawiłości gastryczno – jelitowe, i jak najszerzej rozumiane trawienne, można dojść do wniosku, że owo doświadczenie obejmuje również kulinaria. Jesteś tym, co jesz. Myślisz tak, jak jesz. Jakie jedzenie, takie myślenie…...
Czytaj wiecejNiezdrowe odżywianie a choroby psychiczne
Badanie zdrowia publicznego prowadzone na Uniwersytecie Loma Linda powiązały niezdrowe odżywianie z chorobami psychicznymi. Badania wykazały, że zły stan zdrowia psychicznego jest związany z słabą jakością diety – niezależnie od cech osobistych, takich jak płeć, wykształcenie, wiek, stan cywilny i poziom dochodów. Badanie, opublikowane 16 lutego 2019 r. w International Journal of Food Sciences and Nutrition, pokazało, że dorośli w Kalifornii, którzy spożywali więcej niezdrowej żywności, częściej zgłaszali objawy umiarkowanego lub...
Czytaj wiecej