Zapisz się do newslettera!
Będziesz otrzymywać informacje o najnowszych publikacjach.
Subskrybuj!

*Nigdy nie będziemy wysyłać do Ciebie SPAMu. Twój adres E-mail będzie chroniony i przetwarzany zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dowolnym możesz anulować subskrypcję klikając w odpowiedni link obecny w stopce każdego maila.

Odżywianie

Niezdrowe odżywianie a choroby psychiczne

Dodane przez w 14:35 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Strona Główna, Styl Życia | 0 komentarzy

Niezdrowe odżywianie a choroby psychiczne

Badanie zdrowia publicznego prowadzone na Uniwersytecie Loma Linda powiązały niezdrowe odżywianie z chorobami psychicznymi. Badania wykazały, że zły stan zdrowia psychicznego jest związany z słabą jakością diety – niezależnie od cech osobistych, takich jak płeć, wykształcenie, wiek, stan cywilny i poziom dochodów. Badanie, opublikowane 16 lutego 2019 r. w International Journal of Food Sciences and Nutrition, pokazało, że dorośli w Kalifornii, którzy spożywali więcej niezdrowej żywności, częściej zgłaszali objawy umiarkowanego lub...

czytaj więcej

Sławna amerykańska kanapka czyli vegan Sloppy Joe

Dodane przez w 21:46 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Styl Życia | 0 komentarzy

Sławna amerykańska kanapka czyli vegan Sloppy Joe

Kuchnia USA. Fast food ociekający tłuszczem i napchany wolnymi rodnikami aż trzeszczy… Serio? To dlaczego ten naród nie wymarł a nadal istnieje? Najbardziej znane w Polsce amerykańskie jedzonko pojawiło się… w latach trzydziestych XX wieku! Owszem, zbiera już żniwo w postaci epidemii chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i nowotworów. Ci, którzy wprowadzili takie potrawy, uniknęli ich w większości, bo dopiero z czasem zajęły główne miejsce na amerykańskich stołach. Dopiero ich dzieci i wnuki zaprzyjaźniły się z fast foodem tak...

czytaj więcej

Zdrowa dieta oznacza zdrową mikroflorę jelitową

Dodane przez w 17:58 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 0 komentarzy

Zdrowa dieta oznacza zdrową mikroflorę jelitową

W naszych jelitach żyją tryliony organizmów, które są tak ważne dla naszego zdrowia i przetrwania, że powinno się o nich myśleć jak o niezbędnym organie – takim jak wątroba lub nerki. Ta żywa fabryka zwana jest mikroflorą jelitową, a do jej dobroczynnych funkcji należą: udział w procesie trawienia poprzez fermentację pokarmów, ochrona przed wywołującymi choroby mikrobami, syntetyzowanie rozpuszczalnych w wodzie witamin oraz stymulowanie rozwoju i funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Nasz przewód pokarmowy zawiera złożone i...

czytaj więcej

Brzoskwinie do słoika czyli wartość domowych przetworów

Dodane przez w 10:45 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 0 komentarzy

Brzoskwinie do słoika czyli wartość domowych przetworów

Jest cudowne, cieplutkie lato. Nie za często tak bywa, choć coraz częściej. Niepowiem, żeby mnie to jakoś bardzo martwiło. Cieszy słoneczko, bo jesienią i zimą jest go coraz mniej. Teraz ładuję słoneczne akumulatory, nasycam ciało i umysł a pomagają w tym przezornym przedsięwzięciu kolorowe owoce bogate w beta karoten, których mamy tego roku niesamowitą obfitość. Nawet brzoskwiń uprawianych na naszym terenie jest w bród! Smakowo nie wszystkim pasują, bo skórka twardsza, bardziej cierpka, miąższ mniej słodki i… ma bogatszy smak a nie...

czytaj więcej

Superodżywianie, czyli o ludziach, którzy zapomnieli umrzeć

Dodane przez w 13:25 w Materiały Video, Multimedia, Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Styl Życia | 0 komentarzy

Superodżywianie, czyli o ludziach, którzy zapomnieli umrzeć

Nagranie wykładu Katarzyny Lewkowicz-Siejki pt.: “Superodżywianie, czyli o ludziach, którzy zapomnieli umrzeć​”, który odbył się w kwietniu 2018 roku w Poznaniu w ramach działalności Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia – Sięgnij Po Zdrowie.

czytaj więcej

Co zamiast mleka krowiego?

Dodane przez w 13:06 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 2 komentarze

Co zamiast mleka krowiego?

Wegańskie mleko ze sklepu (najlepiej ekologicznego) potrafi kosztować fortunę. Ale nawet gdy jesteśmy jej szczęśliwymi posiadaczami, trudno trafić na zdrową wersję roślinnego mleka bez zbędnych dodatków. Dlatego jeśli myślicie o rezygnacji/ograniczeniu/urozmaiceniu krowiego mleka, spróbujcie przygotowywać je samodzielnie w domu. Wbrew pozorom, wcale nie jest to takie czasochłonne. Bo z roślinnym mlekiem jest jak z domowym chlebem. Pierwszy raz bywa ciężki, ale potem wchodzi w nawyk. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych kwestiach, jak np....

czytaj więcej

Jak upiec chleb bezglutenowy z jaglanki?

Dodane przez w 22:18 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 1 komentarz

Jak upiec chleb bezglutenowy z jaglanki?

Mąki jaglanej nie kupuję. Wolę zmielić sama kaszę jaglaną. Wiem, co wrzucam do młynka i wiem, z czego chleb czy inne cudeńka piekę. To zresztą dotyczy wielu produktów. Jednak w przypadku kaszy jaglanej chodzi o coś więcej. Otóż kasza jaglana, choć fenomenalnie zdrowa, ma swój ukryty feler (któż go nie ma???) – jest nim stosunkowo niewielka zawartość błonnika i związany z tym faktem dość wysoki indeks glikemiczny. Nie jestem pewna dlaczego, ale “sklepowe” mąki mają błonnika jeszcze mniej, więc ich indeks rośnie...

czytaj więcej

Podstępne białko zwierzęce

Dodane przez w 21:15 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 1 komentarz

Podstępne białko zwierzęce

Świat ma dziś trzykrotnie więcej zwierząt hodowlanych niż ludzi! Przeciętny konsument zjada podczas swego życia 21 krów, 14 owiec, 12 świń, 200 kurcząt i pół tony innych zwierząt. Jak to przekłada się na choroby nowotworowe i układu krążenia? W XIX wieku człowiek spożywał rocznie 13 kilogramów mięsa, ale w połowie XX wieku jadł go już cztery razy więcej — 55 kilogramów. Dzisiaj to ponad 70 kilogramów! Oprócz tego, że zjadaliśmy mniej mięsa, jedliśmy je w znacznie lepszym stanie, o innym składzie chemicznym — zwierzęta były hodowane w...

czytaj więcej

O fleksitariańskim stylu odżywiania się

Dodane przez w 10:14 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 0 komentarzy

O fleksitariańskim stylu odżywiania się

Pośród żywieniowych trendów ostatnich lat diety wegetariańska i wegańska znajdują się w czołówce. Nie bez powodu. Coraz więcej badań (w tym słynne China Study) potwierdza, że wykluczenie z diety mięsa i przetworów mięsnych lub chociażby ich ograniczenie, może przynieść liczne korzyści w profilaktyce i terapii niektórych chorób. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób z predyspozycją do chorób przewlekłych. Poza tym wybór diety bezmięsnej to głos w sprawie równowagi ekologicznej, złagodzenia problemu głodu, ubóstwa energetycznego, skutków...

czytaj więcej

Nie wszystkie desery muszą tuczyć

Dodane przez w 11:04 w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia | 5 komentarzy

Nie wszystkie desery muszą tuczyć

Czy jedząc słodycze, musimy mieć poczucie winy z powodu nadmiaru spożywanych kalorii i cukru? Wbrew pozorom – nie! Możemy przygotować desery, które zaspokoją nasze kubki smakowe, a jednocześnie dostarczą organizmowi wartościowych składników odżywczych. Wystarczy odrobina umiejętności kulinarnych i trochę fantazji. Niemal każdy z nas ma potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego. Jest ona obecna od wieku niemowlęcego, gdy dziecko zaznaje poczucia bezpieczeństwa przy słodkim mleku mamy. – Dzieci możemy zaczarować słodyczami. Gdy taki maluch...

czytaj więcej