Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wycieczkę rowerową, spływ kajakowy, plażowanie, czy też zwykły spacer po parku, musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Wysokie temperatury sprawiają, że nasz organizm szybciej traci płyny, a co za tym idzie – cenne składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. A zatem – jak najlepiej je uzupełniać w czasie nadchodzącego sezonu?
Większość z nas zdaje sobie sprawę, jak ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Osoby dorosłe powinny przyjmować około 2-2,5 litra płynów dziennie, a w czasie upałów nawet więcej. Latem spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu i jesteśmy bardziej aktywni. Zwiększa się też ekspozycja organizmu na słońce i oddziaływanie wysokich temperatur. Wówczas nasze ciało o wiele bardziej się poci, tracąc nie tylko wodę, ale też mikro- i makroelementy. Należy pamiętać o ryzyku przegrzania organizmu, poparzenia skóry lub nawet udaru słonecznego! Dlatego zawsze warto mieć ze sobą okrycie głowy, krem z filtrem oraz przede wszystkim – coś do picia. Nie musi to być tylko woda.
Owoce i warzywa to doskonałe nawodnienie
– Upały to czas, w którym picie dużych ilości wody może nie wystarczyć. Wraz z potem tracimy elektrolity oraz cenne pierwiastki, takie jak sód, czy potas. Dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców. Minimalna ilość to 400 g dziennie, w 5 porcjach rekomendowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Jedną z nich może być szklanka soku. To doskonały sposób na uzupełnienie elektrolitów, witamin oraz składników odżywczych, które musimy dostarczać każdego dnia, a podczas upałów jesteśmy szczególnie narażeni na ich utratę. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia i energii – mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
Warzywa i owoce oraz otrzymane z nich soki są bardzo dobrym źródłem wody i substancji odżywczych, a w lecie możemy cieszyć się pełnią sezonu na polskie smaki. W lokalnych sklepach pojawiają się truskawki, brzoskwinie, maliny, wiśnie, czy owoce leśne. To doskonała propozycja do śniadania lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Ciepłe dni często nie sprzyjają wzmożonemu apetytowi, dlatego i w porze obiadowej warto zdecydować się na coś lekkiego np. sałatkę warzywną, mizerię z jogurtem, czy też duszone warzywa. Do posiłku warto sięgnąć po szklankę soku, który dostarczy organizmowi dodatkowych wartości odżywczych.
Płynne orzeźwienie
Dużą zaletą soku jest to, że w przeciwieństwie do warzyw i owoców, łatwiej możemy zabrać go ze sobą na wszelkiego rodzaju letnie wypady.Do wyboru jest cała paleta smaków i kolorów, a każdy sok ma swoje atuty.
- Sok pomidorowyjest doskonałym źródłem potasu, którego brak przyczynia się do ogólnego osłabienia organizmu i układu nerwowego.
- Miłośnicy opalania powinni sięgnąć po sok z marchwi, który dzięki zawartości beta-karotenu wspomaga ochronę skóry przed słońcem oraz spożywany regularnie nadaje jej piękny, promienny odcień.
- Mętny sok jabłkowyjest doskonałym źródłem cennych dla zdrowia polifenoli, które neutralizują wolne rodniki oraz błonnika.
- Podczas letnich aktywności warto sięgnąć natomiast po sok z buraka. Zawarte w nim tzw. związki azotowe wspomagają dotlenienie mięśni i działają korzystnie na układ krążenia.
- Smaczną alternatywną dla klasycznych smaków są również mieszanki soków owocowych. Stanowią one wartościowe źródło składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C będącej silnym antyoksydantem, możemy cieszyć się sprzyjającymi nam właściwościami, takimi jak zmniejszenie uczucia zmęczenia i większa odporność organizmu.
Warzywa, owoce i soki pomogą ci przetrwać upały. Sięgnij po nie już dziś!