Zapisz się do newslettera
Sprawy Zdrowia
Kurs - Stres - zagrożenie czy szansa
  • Styl Życia
    • Stres
    • Różne
    • Sport
    • Odżywianie
  • Zadbaj o siebie
    • 8 Zasad Zdrowia
    • Naturalne wspomaganie
    • Uroda
  • Miłość i Rodzina
    • Zdrowa Rodzina
    • Zdrowe Dziecko
    • Relacje
  • Profilaktyka
    • Duchowość
    • Umysł
    • Uzależnienia
  • Aktualności
    • Z Kraju
      • 1,5 procent podatku
    • Ze Świata
  • Multimedia
    • Materiały Video
    • Materiały Audio
  • Kursy
    • „W krainie zdrowia”
    • „Stres – zagrożenie czy szansa?”
    • „Sięgnij po zdrowie”
    • „Małżeństwo pełne satysfakcji”
    • „Witaj Maleństwo”
    • „Wiem co jem”
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Styl Życia
    • Stres
    • Różne
    • Sport
    • Odżywianie
  • Zadbaj o siebie
    • 8 Zasad Zdrowia
    • Naturalne wspomaganie
    • Uroda
  • Miłość i Rodzina
    • Zdrowa Rodzina
    • Zdrowe Dziecko
    • Relacje
  • Profilaktyka
    • Duchowość
    • Umysł
    • Uzależnienia
  • Aktualności
    • Z Kraju
      • 1,5 procent podatku
    • Ze Świata
  • Multimedia
    • Materiały Video
    • Materiały Audio
  • Kursy
    • „W krainie zdrowia”
    • „Stres – zagrożenie czy szansa?”
    • „Sięgnij po zdrowie”
    • „Małżeństwo pełne satysfakcji”
    • „Witaj Maleństwo”
    • „Wiem co jem”
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
HealthNews
Strona Główna Najnowsze Artykuły

Jedz sezonowo i wzmacniaj odporność

13 września 2021
w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Polecane Artykuły, Styl Życia
Czas czytania: 3 min
0
198
WYŚWIETLENIA
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W dzisiejszych czasach coraz częściej zachęcani jesteśmy do tego, aby zdrowo się odżywiać. Dlatego jemy coraz więcej warzyw i owoców, sprawdzamy skąd pochodzą a do tego kupujemy je w zaufanych miejscach. Jest jednak coś jeszcze, o czym warto pamiętać, jeśli chcemy, by nasze menu było jak najbardziej wartościowe – sezonowość.

Jedzenie sezonowe to spożywanie takich warzyw i owoców, które rosną w naszej strefie klimatycznej we właściwym dla siebie czasie. Latem i jesienią nie ma problem, aby nasze menu składało się z właśnie  takich produktów.

Mamy pełnię sezonu pod względem warzyw i owoców wspierających odporność. Teraz są najsmaczniejsze, bo dojrzewają w słońcu i pochodzą od naszych regionalnych dostawców. Dzięki temu posiłki na bazie tych produktów są nie tylko pyszne, ale również pełne wartościowych składników odżywczych i witamin.

  • Marchew, szpinak, dynia i pomidor

Dla właściwego funkcjonowania układu immunologicznego niezwykle ważne są witaminy A, D i E. Najwięcej witaminy A znajdziemy w marchwi i dyni. Szpinak jest świetnym źródłem witaminy A i E, natomiast pomidory zawierają sporą dawkę witamin A i C. Najbogatszymi źródłami witaminy E są pestki słonecznika i migdały. Warto również przy tej okazji przypomnieć, że witaminy A i E najlepiej przyswajają się w tłuszczach, dlatego warto łączyć ją olejami na zimno tłoczonymi.

  • Papryka, jarmuż i brokuły

Papryka, jarmuż i brokuły to jedne z najlepszych źródeł witaminy C. W porównaniu do cytryny, papryka ma jej 10, jarmuż 5, a brokuły 4 razy więcej. Witaminę C niestety łatwo utracić w wyniku obróbki termicznej, dlatego warzywa o dużej jej zawartości warto jeść na surowo lub gotować na parze do 5 minut. Papryka i jarmuż są również dobrymi źródłami wspomnianej już witaminy E.

  • Cebula i czosnek

Cebula i czosnek są bardzo silnymi, naturalnymi antybiotykami, które hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, ale nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Do surówek i sałatek o tej porze szczególnie polecamy cebulę cukrową, która jest bardzo delikatna i przyjemna w smaku. Natomiast drobno pokrojonym czosnkiem warto przyprawić sos sałatkowy i chłodnik. Rozpoczął się sezon na leczo i krem z dyni, a także faszerowane papryki i cebule. Zachęcamy również do samodzielnego przygotowania przetworów na zimę. Szczególnie polecamy kiszonki, które są bogatym źródłem witaminy C, a także wzmacniają nasz układ trawienny. Aktualnie możemy ukisić paprykę, buraki, kapustę, kalafiora i rzodkiewki.

  • Jabłka, aronia i maliny

Pojawiły się już pierwsze odmiany jabłek. Mamy też maliny i aronię. Wszystkie wymienione owoce to dobre źródła witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo jabłka i aronia zawierają witaminę E. Na bazie tych składników możemy przygotować pożywny koktajl z dodatkiem słonecznika, migdałów oraz kefiru. Sezonowe owoce to również świetny dodatek do porannych owsianek i jaglanek przyprawionych cynamonem, imbirem oraz żeń-szeniem.

  • Przyprawy i zioła

Aby wzmocnić smak dań i naszą odporność warto dodawać przyprawy o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych jak: kurkuma, imbir, cynamon, szałwia, tymianek, bazylia, oregano oraz miód. Niezależnie od pory roku zachęcamy, by codziennie, rano, na czczo wypić dużą szklankę przegotowanej wody z cytryną, kurkumą, imbirem i miodem. Wieczorem wyciskamy sok z połówki cytryny, ścieramy odrobinę imbiru, dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę kurkumy. Całość zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą i zostawiamy na noc, by składniki miały czas na uwolnienie swoich drogocennych właściwości. Napój ma działanie antybakteryjne, oczyszczające i pobudzające organizm.

  • Odpowiednie nawodnienie i aktywność fizyczna

Dzięki właściwej ilości wody, organizm na bieżąco usuwa szkodliwe produkty przemiany materii. Oprócz wody warto pić ulubione zioła, a także świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw. Zachęcamy do dbania o zdrowy i aktywny styl życia, który na pewno pozytywnie przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania naszego układu immunologicznego. Podstawą prawidłowego odżywiania powinny być 3 posiłki dziennie co 5-6 godzin. Aby nasz organizm nie był podatny na infekcje potrzebuje także odpowiedniej dawki snu, czyli 7-8 godzin na dobę. Warto też zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną. Wystarczy codzienny 30-45 minutowy szybki spacer, który zarówno dotleni organizm jak i pozwoli odprężyć się.

 

 

Reklama Kursu - Stres
Poprzedni Post

Niezawodne sposoby na piękne włosy latem

Następny Post

Jak leczy woda?

Następny Post
woda

Jak leczy woda?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Kilka nazw, których nie znasz, a mogą uratować Ci życie

Kilka nazw, których nie znasz, a mogą uratować Ci życie

5 lat temu
Lekarze

Lekarze ciała i duszy – koniecznie musisz o tym wiedzieć!

7 lat temu
Rozmowy o rodzinie

Najnowsze artykuły

Problem ze zgryzem? Czas to zmienić

Problem ze zgryzem? Czas to zmienić

24 stycznia 2023
Lekarze

Męskie zdrowie po 50-tce

3 stycznia 2023
Chronimy zdrowie – nr 12/22

Chronimy zdrowie – nr 12/22

28 grudnia 2022
omega 3

Kwasy tłuszczowe omega 3

5 grudnia 2022

Serwis SprawyZdrowia.pl

Zdrowie to cenna wartość, bardzo je cenimy, dlatego serwis SprawyZdrowia.pl został stworzony w odpowiedzi na oczekiwania wielu osób pragnących żyć zdrowo i cieszyć się każdą chwilą życia

Bądź na bieżąco!

Najnowsze artykuły

Problem ze zgryzem? Czas to zmienić

Problem ze zgryzem? Czas to zmienić

24 stycznia 2023
Lekarze

Męskie zdrowie po 50-tce

3 stycznia 2023

Blisko serca

Blisko Serca Logo jasne

KRS: 0000220518

Kategorie

Nasi partnerzy

  • – bliskoserca.pl
  • – zdrowie-rodzina.pl
  • – zyciemasens.pl
  • – glosnadziei.pl
  • – healthministries.com
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka Prywatności

© 2021 sprawyzdrowia.pl | Wdrożenie: getfox.pl.

  • Styl Życia
    • Stres
    • Różne
    • Sport
    • Odżywianie
  • Zadbaj o siebie
    • 8 Zasad Zdrowia
    • Naturalne wspomaganie
    • Uroda
  • Miłość i Rodzina
    • Zdrowa Rodzina
    • Zdrowe Dziecko
    • Relacje
  • Profilaktyka
    • Duchowość
    • Umysł
    • Uzależnienia
  • Aktualności
    • Z Kraju
      • 1,5 procent podatku
    • Ze Świata
  • Multimedia
    • Materiały Video
    • Materiały Audio
  • Kursy
    • „W krainie zdrowia”
    • „Stres – zagrożenie czy szansa?”
    • „Sięgnij po zdrowie”
    • „Małżeństwo pełne satysfakcji”
    • „Witaj Maleństwo”
    • „Wiem co jem”

© 2021 sprawyzdrowia.pl | Wdrożenie: getfox.pl.