W dzisiejszych czasach coraz częściej zachęcani jesteśmy do tego, aby zdrowo się odżywiać. Dlatego jemy coraz więcej warzyw i owoców, sprawdzamy skąd pochodzą a do tego kupujemy je w zaufanych miejscach. Jest jednak coś jeszcze, o czym warto pamiętać, jeśli chcemy, by nasze menu było jak najbardziej wartościowe – sezonowość.
Jedzenie sezonowe to spożywanie takich warzyw i owoców, które rosną w naszej strefie klimatycznej we właściwym dla siebie czasie. Latem i jesienią nie ma problem, aby nasze menu składało się z właśnie takich produktów.
Mamy pełnię sezonu pod względem warzyw i owoców wspierających odporność. Teraz są najsmaczniejsze, bo dojrzewają w słońcu i pochodzą od naszych regionalnych dostawców. Dzięki temu posiłki na bazie tych produktów są nie tylko pyszne, ale również pełne wartościowych składników odżywczych i witamin.
- Marchew, szpinak, dynia i pomidor
Dla właściwego funkcjonowania układu immunologicznego niezwykle ważne są witaminy A, D i E. Najwięcej witaminy A znajdziemy w marchwi i dyni. Szpinak jest świetnym źródłem witaminy A i E, natomiast pomidory zawierają sporą dawkę witamin A i C. Najbogatszymi źródłami witaminy E są pestki słonecznika i migdały. Warto również przy tej okazji przypomnieć, że witaminy A i E najlepiej przyswajają się w tłuszczach, dlatego warto łączyć ją olejami na zimno tłoczonymi.
- Papryka, jarmuż i brokuły
Papryka, jarmuż i brokuły to jedne z najlepszych źródeł witaminy C. W porównaniu do cytryny, papryka ma jej 10, jarmuż 5, a brokuły 4 razy więcej. Witaminę C niestety łatwo utracić w wyniku obróbki termicznej, dlatego warzywa o dużej jej zawartości warto jeść na surowo lub gotować na parze do 5 minut. Papryka i jarmuż są również dobrymi źródłami wspomnianej już witaminy E.
- Cebula i czosnek
Cebula i czosnek są bardzo silnymi, naturalnymi antybiotykami, które hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, ale nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Do surówek i sałatek o tej porze szczególnie polecamy cebulę cukrową, która jest bardzo delikatna i przyjemna w smaku. Natomiast drobno pokrojonym czosnkiem warto przyprawić sos sałatkowy i chłodnik. Rozpoczął się sezon na leczo i krem z dyni, a także faszerowane papryki i cebule. Zachęcamy również do samodzielnego przygotowania przetworów na zimę. Szczególnie polecamy kiszonki, które są bogatym źródłem witaminy C, a także wzmacniają nasz układ trawienny. Aktualnie możemy ukisić paprykę, buraki, kapustę, kalafiora i rzodkiewki.
- Jabłka, aronia i maliny
Pojawiły się już pierwsze odmiany jabłek. Mamy też maliny i aronię. Wszystkie wymienione owoce to dobre źródła witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo jabłka i aronia zawierają witaminę E. Na bazie tych składników możemy przygotować pożywny koktajl z dodatkiem słonecznika, migdałów oraz kefiru. Sezonowe owoce to również świetny dodatek do porannych owsianek i jaglanek przyprawionych cynamonem, imbirem oraz żeń-szeniem.
- Przyprawy i zioła
Aby wzmocnić smak dań i naszą odporność warto dodawać przyprawy o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych jak: kurkuma, imbir, cynamon, szałwia, tymianek, bazylia, oregano oraz miód. Niezależnie od pory roku zachęcamy, by codziennie, rano, na czczo wypić dużą szklankę przegotowanej wody z cytryną, kurkumą, imbirem i miodem. Wieczorem wyciskamy sok z połówki cytryny, ścieramy odrobinę imbiru, dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę kurkumy. Całość zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą i zostawiamy na noc, by składniki miały czas na uwolnienie swoich drogocennych właściwości. Napój ma działanie antybakteryjne, oczyszczające i pobudzające organizm.
- Odpowiednie nawodnienie i aktywność fizyczna
Dzięki właściwej ilości wody, organizm na bieżąco usuwa szkodliwe produkty przemiany materii. Oprócz wody warto pić ulubione zioła, a także świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw. Zachęcamy do dbania o zdrowy i aktywny styl życia, który na pewno pozytywnie przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania naszego układu immunologicznego. Podstawą prawidłowego odżywiania powinny być 3 posiłki dziennie co 5-6 godzin. Aby nasz organizm nie był podatny na infekcje potrzebuje także odpowiedniej dawki snu, czyli 7-8 godzin na dobę. Warto też zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną. Wystarczy codzienny 30-45 minutowy szybki spacer, który zarówno dotleni organizm jak i pozwoli odprężyć się.