Biuletyn Chronimy zdrowie – nr 9. Wrzesień to pora na dojrzałe owoce czarnego bzu, z których można zrobić przepyszny, zdrowy sok. Czarny bez to niezwykłe źródło składników odżywczych. Może więc jednak warto przywrócić go do domowych apteczek?
Znajdziemy w nim zarówno bardzo dużo witamin m.in. A, B i C, a także minerały, chociażby żelazo, magnez, fosfor, potas i wapń. Ponadto zawiera także flawonoidy, które powodują lepszą wchłanialność witaminy C. Jednak na tym nie kończy się lista niezwykłych właściwości czarnego bzu. Owoce te charakteryzują się dużą zawartością antyoksydantów, takich jak rutyna i antocyjany, tak więc do dzieła! Robimy wspólnie sok z owoców czarnego bzu. Przepis znajdziecie w biuletynie. Ponadto w biuletynie o tym, że przebaczanie to niełatwa sztuka, ale warto tego się nauczyć, bo człowiek, który potrafi przebaczać, może dokonać wiele także w innych dziedzinach. Ja uczę się przebaczać każdego dnia. A TY? Kliknij, aby przeczytać więcej: