Zrób mleko roślinne. Wegańskie mleko ze sklepu (najlepiej ekologicznego) potrafi kosztować fortunę. Ale nawet gdy jesteśmy jej szczęśliwymi posiadaczami, trudno trafić na zdrową wersję roślinnego mleka bez zbędnych dodatków. Dlatego jeśli myślicie o rezygnacji/ograniczeniu/urozmaiceniu krowiego mleka, spróbujcie przygotowywać je samodzielnie w domu. Wbrew pozorom, wcale nie jest to takie czasochłonne.
Bo z roślinnym mlekiem jest jak z domowym chlebem. Pierwszy raz bywa ciężki, ale potem wchodzi w nawyk. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych kwestiach, jak np. moczenie, by przygotowanie mlecznego preparatu nie zabrało nam więcej, niż kilkanaście minut dziennie. Namoczone nasiona łatwiej zmiksować w blenderze a samo moczenie pomaga pozbyć się z nich toksycznych enzymów.
Technika robienia mleka jest praktycznie zawsze taka sama. Moczymy 1 szklankę orzechów, pestek czy ziaren przez noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze z kilkoma szklankami wody (ilość zależy od tego, jak gęste chcemy mieć mleko). Następnie przelewamy całość przez gazę do szklanego naczynia, wyciskamy i… voilà! Pozostałości (tzw. wegański serek) świetnie sprawdzą się jako farsz do naleśników, zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do ciast. W przypadku orzechów posiadających skórkę, np. migdałów, można je (tuż przed blendowaniem), sparzyć wodą.
Mleko jaglane
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 szklanka nerkowców lub migdałów (moczonych przez noc),
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii,
2,5 szklanki wody,
3 suszone daktyle,
szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj, następnie przelej przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce. Zużyj w ciągu 48 godzin.
Mleko kokosowe
Składniki:
200 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
1,2 l wody.
Przygotowanie:
Po nocnym moczeniu nie zlewaj wody z wiórków, ale przelej całość do garnka i podgrzewaj mniej więcej do 60 stopni C. Następnie zmiksuj masę blenderem na gładko. Przelej całość przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce. Przed użyciem potrząśnij kilka razy butelką.
Mleko migdałowe
Składniki:
1 szklanka migdałów blanszowanych (moczonych przez noc),
4 szklanki wody,
3 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie:
Całość zblenduj, a następnie przelej przez gazę. Serek migdałowy idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, dodatek do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich. Można nim również smarować chleb.
Mleko ryżowe
Składniki:
2 litry wody,
4 łyżki ryżu,
szczypta soli,
1 łyżka ksylitolu.
Przygotowanie:
Ryż opłucz, wsyp do wody, dodaj sól i zagotuj. Gotuj na małym gazie przez dwie godziny. Całość ostudź, dodaj ksylitol i zblenduj na jednolitą masę. Przelej przez gazę do butelki i przechowuj w lodówce maksymalnie dwa dni.
Mleko sojowe
Składniki:
1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie (moczonej przez noc w 3 szklankach wody),
6 szklanek wody.
Przygotowanie:
Napęczniałą przez noc soję zmiksuj razem z wodą. Do mikstury dodaj 3 pozostałe szklanki wody. Całość gotuj przez 30 minut na małym gazie uważając, by nie wykipiało. Okarę (zmiksowane ziarna soi) odsącz przez gazę. Powstałe w ten sposób mleko możesz dosłodzić łyżką miodu bądź ksylitolu. Okarę zużyj jako farsz do gołąbków, krokietów, do pieczenia chleba lub przygotowania kotletów sojowych.
Mleko z nerkowców
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowców (moczonych przez noc),
3 szklanki wody,
1 łyżka ksylitolu.
Przygotowanie:
Całość zblenduj na gładką masę, przelej przez gazę. Pozostałe rozdrobione orzechy użyj jako serka do słodkich ciast bądź farszu do naleśników.
Mleko owsiane
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych,
400 ml wody,
szczypta soli lub 1/2 łyżeczki ksylitolu.
Przygotowanie:
Płatki owiane zalej wodą i blenduj przez około minutę. Następnie przelej przez gazę do innego naczynia. Gotowe mleko możesz dosłodzić lub lekko posolić dla smaku.
Mleko gryczane
Składniki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej (moczonej przez noc),
2 szklanki wody,
2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Moczoną i odsączoną kaszę gryczaną wsyp do garnka i zalej ponownie wodą. Gotuj do miękkości, w trakcie gotowania dodaj cukier waniliowy. Całość zblenduj, przelej przez gazę i przechowuj w lodówce.
Mleko jęczmienne
Składniki:
1/2 szklanki płatków jęczmiennych,
2 szklanki wody,
2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Postępuj dokładnie tak samo, jak w przepisie wyżej.
Mleko orkiszowe
Składniki:
1 szklanka ziaren orkiszu (moczonych przez noc),
4-5 szklanek wody,
łyżka ksylitolu bądź odrobina mniej stewii.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj, następnie przelej przez gazę i przechowuj w lodówce.
Jak zrobic aby mleko sue nie warzylo w kawie? Gotowe mleka niby z dobrym skladem nie sprawiaha tego problemu…
Mleko roślinne czasami powoduje zwarzenie się kawy. Dlaczego? Tak do końca nie wiadomo. Niektórzy uważają, że w kawach rozpuszczalnych czy w kwaśnych dochodzi do zwarzenia. Inni z kolei, uważają, że proces parzenia ma znaczenie. Tak czy inaczej trzeba próbować, np. zmienić rodzaj kawy, temperatura oraz sposób łączenia. czasami używając słodzika, bądź miodu,
Kawa może się zwarzyć