Chleb bezglutenowy z jaglanki. Mąki jaglanej nie kupuję. Wolę zmielić sama kaszę jaglaną. Wiem, co wrzucam do młynka i wiem, z czego chleb czy inne cudeńka piekę. To zresztą dotyczy wielu produktów. Jednak w przypadku kaszy jaglanej chodzi o coś więcej. Otóż kasza jaglana, choć fenomenalnie zdrowa, ma swój ukryty feler (któż go nie ma???) – jest nim stosunkowo niewielka zawartość błonnika i związany z tym faktem dość wysoki indeks glikemiczny.
Nie jestem pewna dlaczego, ale „sklepowe” mąki mają błonnika jeszcze mniej, więc ich indeks rośnie dodatkowo… Mąka zmielona zaś w domu nie jest ograbiona z żadnego składnika właściwego kaszy, stąd wyższy Ig wynika jedynie ze stopnia rozdrobnienia.. Sama jaglanka zawiera również pewną ilość tłuszczów. Zdrowych, ale… jak to tłuszcze: jełczejących w czasie przechowywania. W kaszy zmielonej jełczeją szybciej, więc producenci albo tłuszcz starają się usunąć dla przedłużenia terminu ważności, bądź… kupujemy gorzką mąkę… Namawiam więc do wykorzystania blenderów i młynków do przygotowywania świeżej pełnowartościowej mąki. Co do samej kaszy, wybieram (w miarę możliwości) ekologiczną, bo marketingowe sugestie o bezzasadności twierdzeń o wyższej wartości eko-żywności mnie nie przekonują. Kasza eko ma wyrazistszy smak, przyjemniejszy zapach, jest bardziej słodka i… lepsze wypieki z niej wychodzą. Praktyka prawdę ci powie… Chleb z niej upieczony ma lekko wyczuwalną goryczkę, którą lubimy. Jednak możecie dodać do ciasta pół łyżeczki ulubionego słodzidła, by ją zniwelować. Według mojego podniebienia, jednak goryczka drugiego dnia jest prawie nie wyczuwalna…
CHLEB BEZGLUTENOWY Z JAGLANKI keksówka 10 x 24 cm
500 ml kaszy jaglanej (daje 2 ¾ szklanki mąki jaglanej)
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego złotego
2 łyżeczki drożdży piekarniczych świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżki łuski babki jajowatej
500 ml ciepłej wody
dodatki wedle osobistego uznania
Kaszę zmielić na grubszą mąkę.
W misce wymieszać 2 szklanki mąki z siemieniem; wkruszyć drożdże; wlać 1 szklankę ciepłej wody i dokładnie wymieszać.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (zależnie od pogody ok. 30 – 40 minut).
Do ciasta dodać resztę ciepłej wody; wymieszać.
Dodać resztę mąki, sól i łuskę babki; wymieszać bardzo dokładnie (teraz można wzbogacić ciasto ulubionymi dodatkami).
Przełożyć do silikonowej foremki lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem lub w zamkniętym piekarniku.
Piec w temperaturze 200⁰C 50 minut.
Wystudzić na kratce.
cały chleb: 38.8 ww 4.3 wbt
kromka półcentymetrowa 34 g: 1.62 ww 0.18 wbt
Specjalnie dla Was przetrzymałam kawałek chleba na kratce cztery dni (broniłam całą sobą przed… samą sobą ;-)) i wciąż był miękki wewnątrz (pierwsza kromka miała podeschnięte brzegi, bo nawet ściereczką nie przykrywałam dla celów „badawczych„), lekko wilgotny i nadal bardzo smaczny. Jedynie jeszcze łatwiej się go kroiło nawet na baaaardzo cienkie kromki. Dla zainteresowanych wzrostem poziomu cukru we krwi po jego spożyciu: jest on bardzo łagodny i niski. Najniższy Ig spośród wszystkich znanych mi rodzajów chleba. Cudownie wczesnym, sennym rankiem rozkoszować się pulchną żółciutką kromeczką.
Idealny chleb na śniadanie, gdy zapotrzebowanie na insulinę jest zazwyczaj wyższe (ważne dla diabetyków i osób na diecie o niskim IG). Jego składniki odżywcze natomiast dają energię i poczucie sytości (błonnik z łuski babki i siemienia!) na długie godziny, więc na śniadanie doskonałe 🙂
Bardzo smakuje mi z dżemem agrestowo – selerowym i genialnie z powidłami śliwkowymi robionymi nożem i widelcem z dodatkiem kawy z cykorii (w powidłach i filiżance ;-)). Mniaaaam…
Przepis bardzo ciekawy i prosty, ale nie każdy ma czas na samodzielne przygotowanie chleba, a trudno o bezglutenowe pieczywo w piekarniach. Jeśli ktoś jest z Trójmiasta to zapraszamy do naszego sklepu, gdzie znajdziecie świeży, jaglany chlebek!
Robię już regularnie. Najlepszy bezglutenowy jaki jadłam! Czasem mieszam z maka gryczana lub kukurydziana, wzbogacam słonecznikiem, dynia lub czarnuszka. Nigdy się nie nudzi!
Przepis bardzo ciekawy i prosty, ale nie każdy ma czas na samodzielne przygotowanie chleba, a trudno o bezglutenowe pieczywo w piekarniach. Jeśli ktoś jest z Trójmiasta to zapraszamy do naszego sklepu, gdzie znajdziecie świeży, jaglany chlebek!
Czy mozna pominąć siemię? Albo czym je zastąpić?
Siemię można zastąpić nasionami chia.
Robię już regularnie. Najlepszy bezglutenowy jaki jadłam! Czasem mieszam z maka gryczana lub kukurydziana, wzbogacam słonecznikiem, dynia lub czarnuszka. Nigdy się nie nudzi!
czy można pominąć łuski babki jajowatej albo dodać coś innego?