Zapisz się do newslettera
Sprawy Zdrowia
Kurs - Stres - zagrożenie czy szansa
  • Styl Życia
    • Stres
    • Różne
    • Sport
    • Odżywianie
  • Zadbaj o siebie
    • 8 Zasad Zdrowia
    • Naturalne wspomaganie
    • Uroda
  • Miłość i Rodzina
    • Zdrowa Rodzina
    • Zdrowe Dziecko
    • Relacje
  • Profilaktyka
    • Duchowość
    • Umysł
    • Uzależnienia
  • Aktualności
    • Z Kraju
      • 1,5 procent podatku
    • Ze Świata
  • Multimedia
    • Materiały Video
    • Materiały Audio
  • Kursy
    • „W krainie zdrowia”
    • „Stres – zagrożenie czy szansa?”
    • „Sięgnij po zdrowie”
    • „Małżeństwo pełne satysfakcji”
    • „Witaj Maleństwo”
    • „Wiem co jem”
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Styl Życia
    • Stres
    • Różne
    • Sport
    • Odżywianie
  • Zadbaj o siebie
    • 8 Zasad Zdrowia
    • Naturalne wspomaganie
    • Uroda
  • Miłość i Rodzina
    • Zdrowa Rodzina
    • Zdrowe Dziecko
    • Relacje
  • Profilaktyka
    • Duchowość
    • Umysł
    • Uzależnienia
  • Aktualności
    • Z Kraju
      • 1,5 procent podatku
    • Ze Świata
  • Multimedia
    • Materiały Video
    • Materiały Audio
  • Kursy
    • „W krainie zdrowia”
    • „Stres – zagrożenie czy szansa?”
    • „Sięgnij po zdrowie”
    • „Małżeństwo pełne satysfakcji”
    • „Witaj Maleństwo”
    • „Wiem co jem”
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
HealthNews
Strona Główna Najnowsze Artykuły

Sławna amerykańska kanapka czyli vegan Sloppy Joe

4 kwietnia 2019
w Najnowsze Artykuły, Odżywianie, Styl Życia
Czas czytania: 5 min
0
18
WYŚWIETLENIA
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Sloppy Joe.  Kuchnia USA. Fast food ociekający tłuszczem i napchany wolnymi rodnikami aż trzeszczy… Serio? To dlaczego ten naród nie wymarł a nadal istnieje? Najbardziej znane w Polsce amerykańskie jedzonko pojawiło się… w latach trzydziestych XX wieku! Owszem, zbiera już żniwo w postaci epidemii chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i nowotworów. Ci, którzy wprowadzili takie potrawy, uniknęli ich w większości, bo dopiero z czasem zajęły główne miejsce na amerykańskich stołach.

Dopiero ich dzieci i wnuki zaprzyjaźniły się z fast foodem tak blisko, że bez hot dogów, pizzy (w wersji amerykańskiej) czy frytek ze skrzydełkami nie wyobrażają sobie życia. Dodajmy, krótkiego życia. Jeśli będą mieli szczęście i umrą zanim rozchorują się na jakieś fatalne choróbsko. Ale… nie tak wygląda tradycyjna amerykańska kuchnia. Najbliższe sercom seniorów nie są frytki a pieczone bataty. Nie shejki z mlekiem i cukrem a świeży sok pomarańczowy z pływającymi w nim farfoclami dumnie zwanymi cząstkami owoców.
To w USA pojawił się Sloppy Joe jako kanapka z pysznym sosem, który wypływał z wielkiej buły… razowej buły… Zmieniły się składniki i sosu, i wsadu. Jedna gałąź ruszyła w stronę tłustego majonezu i smażonej wołowiny a druga… cóż, wróciła do amerykańskiej fasoli, siekanych warzyw i gęstego mixu na bazie chrzanu. To przecież dzięki potężnemu udziałowi fasoli Meksykanie (bardziej przywiązani do kulinarnej tradycji, na szczęście) cieszą się nieporównywalnie lepszym zdrowiem i długim życiem niż amatorzy wołowiny z majonezem. To fasola, zboża i warzywa były podstawą żywienia osadników europejskich, bo takie uprawy napotykali na przejmowanych terenach.
Jeśli już jakieś rdzenne plemię żyło z polowań (na ich skutek też mając mięsną dietę) to było to plemię wędrowne. Czyli bardzo dużo ruchu i niewiele mięsa do jedzenia. Można o zaletach strączków poczytać tutaj. Ich antyodżywcze właściwości mają wybitnie ochronne działanie. Taka zmyłka nazewnictwa… Nie dziwi więc zupełnie fakt, że współczesna wege dieta objęła swymi czułymi ramionami pulchne nasionka wypełnione błonnikiem, minerałami i białkiem przy minimalnej zwartości tłuszczu.
Moje ramiona również czule obejmują kolorowe strączki a serce tak do nich przylgnęło, że musiały znaleźć swoje miejsce w nazwie bloga. Kanapkę możemy jeść tradycyjnie w postaci potężnej buły wypełnionej sosem, potrawką ze strączków i zieleniną, albo ten sam farsz upchnąć we wnętrzu upieczonej dyni (piżmowa wciąż na straganach!) lub zastąpić bułkę grillowanymi plastrami selera. To ostatnie rowiązanie decydowanie króluje na moim talerzu. Syn wybiera wersję z… makaronem… Ach ta młodzież… ???

Niechlujny JoeWEGAŃSKI SLOPPY JOE

2 duże cebule pokrojone w kostkę (250 g)
1 główka czosnku zmiażdżona (8 ząbków tj. 30 g)
drobna soczewica np. de Puy, czarna, zielona, brązowa 250 g
1 średnia pietruszka (40 g) starta
1 większa marchewka (120 g) starta
kawałek selera (120 g) starty
15 połówek suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
2 gałązki selera naciowego pokrojone w plasterki
4 łyżki przecieru pomidorowego (100 g)
600 ml bulionu
2 garście świeżego szpinaku grubo pokrojonego
½ łyżeczki mielonej kozieradki
½ łyżeczki nasion kolendry
½ łyżeczki nasion gorczycy
2 łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki wędzonej
2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • Kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia soczewicę dokładnie opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia.
  • Kolendrę i gorczycę podprażyć na suchej patelni, zmiażdżyć z kozieradką w moździeżu.
  • Do rozgrzanego woka lub sporego rondla z grubym dnem wrzucić cebulę ze zmiażdżonymi przyprawami i dusić często mieszając do zeszklenia.
  • Dodać warzywa, suszone pomidory i czosnek, mieszając smażyć z dodatkiem odrobiny soli przez 3 minuty.
  • Dolać bulion, wsypać odsączoną soczewicę, wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • Doprawić sosem sojowym i przecierem pomidorowym, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 3 minuty.
  • Dodać liście szpinaku, wymieszać, wyłączyć ogień.
Podawać z sosem chrzanowym w bułce lub na grillowanych bądź warzywach (bakłażany, plastry selera, dynia).
Beata Głowacka autorka blogu: http://swojskozfasolka.blogspot.com
Tagi: Sloppy Joe
Reklama Kursu - Stres
Poprzedni Post

Częste problemy skóry i najnowsze metody ich zwalczania

Następny Post

Chronimy Zdrowie – biuletyn 2/2019

Następny Post
Chronimy zdrowie

Chronimy Zdrowie - biuletyn 2/2019

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Jak pokonać choroby z autoagresji?

Jak pokonać choroby z autoagresji?

6 lat temu
leczymy wodą

Zamocz nogi – to takie proste

8 lat temu
Rozmowy o rodzinie

Najnowsze artykuły

Problem ze zgryzem? Czas to zmienić

Problem ze zgryzem? Czas to zmienić

24 stycznia 2023
Lekarze

Męskie zdrowie po 50-tce

3 stycznia 2023
Chronimy zdrowie – nr 12/22

Chronimy zdrowie – nr 12/22

28 grudnia 2022
omega 3

Kwasy tłuszczowe omega 3

5 grudnia 2022

Serwis SprawyZdrowia.pl

Zdrowie to cenna wartość, bardzo je cenimy, dlatego serwis SprawyZdrowia.pl został stworzony w odpowiedzi na oczekiwania wielu osób pragnących żyć zdrowo i cieszyć się każdą chwilą życia

Bądź na bieżąco!

Najnowsze artykuły

Problem ze zgryzem? Czas to zmienić

Problem ze zgryzem? Czas to zmienić

24 stycznia 2023
Lekarze

Męskie zdrowie po 50-tce

3 stycznia 2023

Blisko serca

Blisko Serca Logo jasne

KRS: 0000220518

Kategorie

Nasi partnerzy

  • – bliskoserca.pl
  • – zdrowie-rodzina.pl
  • – zyciemasens.pl
  • – glosnadziei.pl
  • – healthministries.com
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka Prywatności

© 2021 sprawyzdrowia.pl | Wdrożenie: getfox.pl.

  • Styl Życia
    • Stres
    • Różne
    • Sport
    • Odżywianie
  • Zadbaj o siebie
    • 8 Zasad Zdrowia
    • Naturalne wspomaganie
    • Uroda
  • Miłość i Rodzina
    • Zdrowa Rodzina
    • Zdrowe Dziecko
    • Relacje
  • Profilaktyka
    • Duchowość
    • Umysł
    • Uzależnienia
  • Aktualności
    • Z Kraju
      • 1,5 procent podatku
    • Ze Świata
  • Multimedia
    • Materiały Video
    • Materiały Audio
  • Kursy
    • „W krainie zdrowia”
    • „Stres – zagrożenie czy szansa?”
    • „Sięgnij po zdrowie”
    • „Małżeństwo pełne satysfakcji”
    • „Witaj Maleństwo”
    • „Wiem co jem”

© 2021 sprawyzdrowia.pl | Wdrożenie: getfox.pl.