W październikowym biuletynie Chronimy Zdrowie piszemy znów o tym, co jeść, by naturalnie wzmocnić odporność. Przed nami kolejny okres wzmożonych zakażeń na Covid-19 ale i też sezonowych infekcji, dlatego też musimy zwrócić uwagę na to co jemy.
Są takie produkty jak cukier, którego należy unikać jak ognia! Dlaczego? Ponieważ obniża naszą odporność, która uzależniona jest w głównej mierze od diety, a ta powinna obfitować w warzywa, owoce i mikroelementy. Jeśli spożywamy dużo cukrów i przetworów z jego wysoką zawartością, to odpowiednio mniej jemy tych pełnowartościowych posiłków. W takim przypadku organizm ma mniejsze możliwości wytworzenia naturalnej odporności organizmu.
W biuletynie znajdziecie również artykuł o tym, czym jest inteligencja emocjonalna i jakie są jej komponenty i jak to przekłada się na życie codziennie? Okazuje się, że zdolność ta jest nam niezbędną w wielu dziedzinach życia i wyraźnie ułatwia nam codzienne funkcjonowanie. Ludzie, cechujący się wysokim poziomem inteligencji emocjonalnej są otwarci, swobodni w kontakcie, asertywni, chętni do współdziałania, tolerancyjni i uprzejmi. Chętnie angażują się w nowe działania, łatwo się adaptują, nie boją się ryzyka. Dobrze znoszą porażki oraz krytykę. Mają realistyczny pogląd na rzeczywistość, potrafią trzeźwo patrzeć na siebie, dostrzegając swoje wady i zalety. Dobrze radzą sobie ze stresem, reagują adekwatnie do sytuacji, potrafią kontrolować swoje emocje. Co jednak, gdy nie posiadamy wszystkich tych zdolności i chcielibyśmy popracować nad swoją inteligencją emocjonalną? Na szczęście okazuje się, że inteligencję emocjonalną można doskonalić przez całe życie o czym przeczytamy w biuletynie. Zapraszam do lektury.
Aby przeczytać biuletyn kliknij link: Chronimy zdrowie 2021-10