Zapisz się do newslettera!
Będziesz otrzymywać informacje o najnowszych publikacjach.
Subskrybuj!

*Nigdy nie będziemy wysyłać do Ciebie SPAMu. Twój adres E-mail będzie chroniony i przetwarzany zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dowolnym możesz anulować subskrypcję klikając w odpowiedni link obecny w stopce każdego maila.

Biuletyn Chronimy Zdrowie – nr 4/21

Aby zadbać o zdrowie trzeba pomyśleć o naturalnym wspieraniu odporności. Jak się okazuje, wiele domowych metod może wspomóc naszą odporność, a wiosna i lato to dobry czas na zbudowanie i ufortyfikowanie odporności.

Należy pamiętać o właściwym odżywianiu. Tu szczególnie polecamy unikać spożywania słodkości. Badania pokazują, że cukier może osłabiać odporność nawet o 50%. Rzeczywiście, cukier został opisany jako „jeden ze składników spożywczych najbardziej szkodliwych dla naszego układu odpornościowego.” Badania wcześniej opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” i w “Dental Survey” wykazały, że spożywanie 100 gramów węglowodanów, takich jak fruktoza, glukoza, sacharoza, pasteryzowany sok pomarańczowy i inne, hamuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów i cząstek, które miały być obce dla ciała. Większa ilość cukru oznacza wyższy stopień utraty odporności. Białe krwinki stanowią znaczną część mechanizmu obronnego organizmu przed infekcjami. Gdy funkcje białych krwinek są ograniczone, całkowita odpowiedź immunologiczna organizmu jest znacznie ograniczona. Ponadto, spożywanie około 75 gramów glukozy również zmniejsza aktywność limfocytów.

W kwietniowym biuletynie zachęcamy do spożywania zielonych listków, które wzmocnią nasz organizm na wiosnę. Można samemu wyhodować je w doniczkach. Warzywa, których jadalną częścią są liście, są bardzo cennym elementem zdrowej diety. Zawierają ważne dla zdrowia składniki mineralne (żelazo w szpinaku i buraku liściowym), które mają działanie alkalizujące, ponadto dostarczają spore ilości karotenu. Zasobne są w witaminy, przede wszystkim w A, C, K oraz E. Bez wątpienia zaletą warzyw liściowych jest fakt, że w głównej mierze spożywamy je na surowo — a to oznacza, że straty cennych składników są minimalne. Warzywa liściowe charakteryzują się bogactwem formy i smaku. W biuletynie przeczytacie o liściach groszku i buraka. Zapraszam do lektury!

Aby przeczytać biuletyn kliknij w link: Chronimy zdrowie 2021-04 take2

Author: Sprawy Zdrowia

Udostępnij ten artykuł

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *