Pokrzywa najczęściej postrzegana jest jako chwast, jednak to niezwykle wartościowa roślina lecznicza. Najzdrowsza jest zbierana w kwietniu i w maju. Zawiera sporą ilość witaminy C, kwasu foliowego, wapnia, krzemu, żelaza i chlorofilu.
Pokrzywa wzmacnia organizm, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Pobudza proces niszczenia wirusów, grzybów i bakterii wywołujących choroby. Przyczynia się do tworzenia komórek produkujących przeciwciała i chroni organizm przed wirusami.
Od zawsze podawano pokrzywę rekonwalescentom, osobom osłabionym, cierpiącym na anemię czy wyczerpanym. Teraz udowodniono już naukowo, że pokrzywa posiada bezcenne i niesamowite właściwości krwiotwórcze. Zawiera idealną i unikalną mieszankę składników: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K – a więc składników biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dlatego z pewnością pokrzywa jest idealną rośliną, która wzmacnia organizmy naszych dzieci oraz wszystkich osób osłabionych, zestresowanych, przemęczonych, żyjących w pośpiechu, używających leków itd.
Świeży sok z pokrzywy
Aby wykonać 150-250 ml soku z pokrzywy trzeba wykorzystać ok. pół kilograma młodych liści. W pierwszej kolejności należy bardzo dokładnie je umyć, osuszyć, a potem zmiksować w sokowirówce lub zmielić maszynce do mięsa. Zmiksowaną pokrzywę trzeba przecedzić. Sok można przechowywać w lodówce 2-3 dni lub zamrozić (np. w pojemnikach na lód). Sok można pić codziennie przez 2 tygodnie po 1 łyżce. Po tym czasie warto na kilka dni przerwać kurację, a potem znów ją powtórzyć.