Zapisz się do newslettera!
Będziesz otrzymywać informacje o najnowszych publikacjach.
Subskrybuj!

*Nigdy nie będziemy wysyłać do Ciebie SPAMu. Twój adres E-mail będzie chroniony i przetwarzany zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dowolnym możesz anulować subskrypcję klikając w odpowiedni link obecny w stopce każdego maila.

Picie mleka a ryzyko raka piersi

Z badań wynika, że pijąc jedną szklankę dziennie mleka, kobiety mają o połowę większe ryzyko rozwoju raka piersi.

Główny autor badania dr G. Fraser, opublikował na łamach naukowego czasopisma „Journal of Epidemiology” wyniki ostatnich badań z których wynika, że spożycie już tylko od 1/4 do 1/3 szklanki dziennie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka raka piersi o 30 proc. Wypijanie jednej szklanki dziennie podnosiło to ryzyko o 50 %, a u osób pijących od jednej do dwóch szklanek dziennie, zagrożenie wzrastało o 70-80 %.

Badanie było szeroko zakrojone. Naukowcy z Loma Linda sprawdzili spożycie nabiału przez prawie 53 tys. Amerykanek, początkowo wolnych od raka, które były obserwowane prawie przez osiem lat. Uwzględnili też różnorodne czynniki towarzyszące, takie jak wywiad rodzinny i przypadki choroby nowotworowej w rodzinie, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu czy korzystanie z leków.

Wyniki badań zostały porównane z innym badaniem prowadzonym w tym samym czasie przez dr Fraser’a. Wskazują one, że weganie nie spożywający mleka i przetworów mlecznych mają mniejsze ryzyko choroby od nie wegetarian.

Według badaczy przyczyną podniesionego ryzyka mogą być krowie hormony płciowe. Zwierzęta znajdują się bowiem w fazie laktacji, gdy zwykle 75 % z nich jest w ciąży. Tymczasem rak piersi reaguje właśnie na tego typu hormony.

Co więcej, spożycie mleka i innych źródeł białka zwierzęcego podnosi poziom insulinozależnego czynnika wzrostu (IGF-1), który zwiększa zagrożenie niektórymi nowotworami.

Badanie pokazało nie tylko, że nabiał z krowiego mleka, szczególnie mleko wiązało się z podniesionym ryzykiem, ale widoczny spadek zagrożenia związany z zamianą mleka krowiego na sojowe. „Wskazuje to na możliwość, iż napoje zastępujące mleko mogą być optymalnym rozwiązaniem” – zwraca uwagę dr Fraser.

„Krowie mleko ma pewne pozytywne wartości odżywcze, ale muszą one być wyważone względem innych, mniej pozytywnych skutków. Ta praca wskazuje na pilną potrzebę dalszych badań” – podkreśla dr Fraser.

opr. Bonita Poniatowska

zdjęcie: <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by Freepik</a>

Author: Sprawy Zdrowia

Udostępnij ten wpis

Pozostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *